Zver

Dama dama

Daniel škvrnitý

Rad: párnokopytníky
Hmotnosť: 50 – 90 kg
Dĺžka tela: 130 – 165 cm
Výška v kohútiku: 80 – 110 cm
Dĺžka gravidity: 32 – 33 týždňov
Počet mláďat: 1 – 2
Dĺžka života: 12 - 20 rokov
Potrava: trávy, byliny, kôra, listy, dužinaté plody, lesné semená, poľnohospodárske plodiny
Pôvodným domovom danielov je oblasť juhovýchodnej Európy a Malej Ázie až po Perzský záliv. Odtiaľ sa už v stredoveku začali daniele dovážať do parkov a zverníc európskych štátov ako okrasná zver. Na Slovensku sa začalo s chovom danielej zveri až v druhej polovici 19. storočia. V lete má červenohnedé sfarbenie s bielymi škvrnami na tele, v zime sivohnedé, pričom škvrny nie sú veľmi viditeľné. Parožie dospelých samcov vytvára charakteristické lopaty. Daniele sa v ruji ozývajú krátkym drsným chŕkaním. Zo všetkých jeleňovitých majú najlepší zrak. Danielia zver žije v rodinných čriedach samíc a oddelených čriedach samcov.

Sus scrofa

Diviak lesný

Rad: párnokopytníky
Hmotnosť: 40 – 300 kg
Dĺžka tela: 90 – 200 cm
Výška v kohútiku: 55 – 115 cm
Dĺžka gravidity: 112 – 130 dní
Počet mláďat: 3 – 8 (12)
Dĺžka života: 8 – 10 (20) rokov
Potrava: všežravec, prevažne rastlinná potrava
Diviak lesný obýva značnú časť Európy, Ázie a Severnej Afriky. V súčasnosti je na území Slovenska značne rozšírený. Telo je zavalité, na nízkych nohách, so širokým krkom a hlbokým hrudníkom. Zo zubov sú zvlášť vyvinuté očné zuby (kly). Z dôvodu slabo vyvinutého zraku, sa spoliehajú predovšetkým na sluch a citlivý predĺžený nos. Diviaky žijúce v čriedach, sú typickými nočnými živočíchmi, preferujúcimi listnaté lesy.

Ovis musimon

Muflón lesný

Rad: párnokopytníky
Hmotnosť: 35 – 50 kg
Dĺžka tela: 120 – 135 cm
Výška v kohútiku: 70 - 88 cm
Dĺžka gravidity: 22 týždňov
Počet mláďat: 1 - 2
Dĺžka života: 20 – 30 rokov
Potrava: trávy, lístie stromov a kríkov, byliny, dreviny – malé stromy a kry
Muflón je jedinou divou európskou ovcou. Pochádza z ostrovov Sardínia a Korzika. Obýva prevažne otvorené hornaté oblasti do výšky 1600 m. U nás uprednostňuje listnaté a zmiešané lesy v pahorkatinách s nadmorskou výškou najviac 700 m. Samce sa vyznačujú mohutnými a výrazne zatočenými rohmi s vrúbkovaným povrchom, ktorých dĺžka dosahuje až 80 cm. Od jelenieho parožia sa líšia tým, že sú duté, nevetvené a zver ich nezhadzuje. Rohy do 5 rokov prestávajú rásť. Samice bývajú bezrohé. Muflón žije po väčšinu roka v zmiešaných čriedach, staré samce však vytvárajú osobitné skupinky. Srsť má čiernohnedé sfarbenie, v zime muflónom dorastá vlnená podsada.

Capreolus capreolus

Srnec lesný

Rad: párnokopytníky
Hmotnosť: 17 - 30 kg
Dĺžka tela: 90 - 130 cm
Výška v kohútiku: 65 – 85 cm
Dĺžka gravidity: 280 dní
Počet mláďat: 1 - 3
Dĺžka života: 9 rokov
Potrava: trávy, byliny, kôra, listy, dužinaté plody, lesné semená, poľnohospodárske plodiny, huby
Najmenší z našich kopytníkov, ktorý má nápadne štíhly krk a úzku hlavu. V letnej srsti je žlto-hrdzavý až červenohnedý, zrkadlo má žltobiele. V zimnej srsti je sivohnedý, zrkadlo je ostro ohraničené, čisto biele. Mláďatá sú žltohnedé s belavými škvrnami, ktoré sa do jesene strácajú. V lete žije individuálne, koncom jesene a v zime sa spája do veľkých čried. Samce majú malé parohy, ktoré každoročne obmieňajú. Najnápadnejšími signálmi sú hlasové prejavy – úsečné, chraptivé, hlboké brechanie, ktoré vydávajú aj srny.

Cervus nippon

Jeleň sika

Rad: párnokopytníky
Hmotnosť: 40 – 50 kg
Dĺžka tela: 120 – 140 cm
Výška v kohútiku: 80 – 85 cm
Dĺžka gravidity: 30 – 32 týždňov
Počet mláďat: 1
Potrava: obhrýza zelené rastliny, listy, mladé výhonky a kôru stromov
Jeleň sika pochádza z juhovýchodnej Ázie a Japonska. Pôvodne sa v novom prostredí choval len vo zverniciach, ale v súčasnosti sa v Európe vyskytuje aj vo voľnej prírode. Sika je nenáročný jeleň, ktorému najlepšie vyhovujú zmiešané lesy nižších a stredných polôh. Parohy sú slabšie stavané a málo rozvetvené. Sfarbenie srsti je v lete gaštanovohnedé s bielymi škvrnami, v zime až hnedočiernej farby. Ruja sa u neho začína v druhej polovici októbra, samce počas nej pískajú. K ostatnej raticovej zveri je jeleň sika agresívny a vyháňa ju zo svojich stanovíšť.

Copyright © 2021 FARMA STRÁŇ | Všetky práva vyhradené